2010 Straf Gestript

Straf gestript is de nieuwe tentoonstelling van Gevangenismuseum vzw die naar jaarlijkse traditie wordt gehouden in de landloperskapel te Merksplas, van zaterdag 10 tot zondag 25 april.
We gaan in de strips op zoek naar de strijd tussen goed en kwaad en werken dat uit in 4 themas.
Eerst kijken we hoe ze in de tekeningen worden afgebeeld, daarna toetsen we dat allemaal aan de realiteit. Dankzij deze zoektocht kunnen we de bezoekers voor de eerste keer op een amusante manier laten kennismaken met een onderwerp dat we in de voorafgaande tentoonstellingen altijd heel serieus en ernstig hebben behandeld.

De boefjes

In stripverhalen zien de boeven er steevast onguur uit. Mooie voorbeelden daarvan zijn Krimson in de verhalen van Suske en Wiske en Olrik in de avonturen van Blake en Mortimer. Bij Marc Sleen is Ricardo een vaak terugkerende slechterik. Hij is zo'n beetje gekleed naar het model van de gangsters van de jaren dertig, mafiosi zoals die verschijnen in gangsterfilms als The Godfather. De realiteit is anders. Plegers van misdrijven komen voor in alle maten, gewichten en kleuren. Denken we maar aan de ophef die Roland Janssen veroorzaakte: hoe kon zo'n doodgewone persoon in staat zijn tot zo'n vreselijke daden?

Als de boefjes worden opgesloten in de gevangenis, trekt men ze in strips een streepjespak aan. Soms krijgen ze een dikke ijzeren bol aan hun enkel. Zo vinden we ook afbeeldingen van Nero terug. De strafkledij die vandaag in de Belgische gevangenissen wordt gebruikt, lijkt er in de verste verte niet op.

De cipier

De cipier in de stripverhalen (van Marc Sleen) is brutaal, draagt vaak een wapen, is blijkbaar omkoopbaar en ook dom. Dat maakt ontsnappen gemakkelijk. De cipier is een woord dat binnen het gevangeniswezen niet meer wordt gebruikt. Het juiste is penitentiair bewakingsassistent (PBA). Bij het uitvoeren van zijn of haar kerntaken (appel doen, begeleiden van verplaatsingen, fouilleren, observeren) neemt de PBA de bepalingen in de Basiswet als leidraad. In onze gevangenissen zijn nergens vuurwapens aanwezig.

Gevangenissen

Marc Sleen geeft aan gevangenissen in zijn strips een bijzondere plaats. Zelf heeft hij twee weken in voorarrest gezeten. Hij is dus ervaringsdeskundige. Dikwijls hebben gevangenissen in strips het uiterlijk van donkere, groezelige kerkers. Een cel is vaak afgesloten met tralies, het bed bestaat uit een harde brits die met kettingen aan de celwand hangt of op de grond staat. Soms vinden we in de cel een kruik met een stuk brood erbovenop, een knipoog naar de uitdrukking Op water en brood gezet.

Belgie telt 34 gevangenissen die allemaal erg van elkaar verschillen qua uiterlijk en inrichting. Belgische cellen worden niet afgesloten door tralies. De basisuitrusting van een cel bestaat uit een toilet of toiletemmer, een wastafel, een tafel, een stoel, een bed en een opbergkast. met persoonlijke spullen.

Ontsnappingen

In strips komen de aan elkaar gebonden lakens het vaakst in beeld. Ook een vijl verstopt in een stuk brood of onder een kopkussen is een populair gegeven. Ontsnappingen uit onze gevangenissen komen altijd uitgebreid in de media. Als er geen personen worden verwond of gegijzeld, geen overheidseigendommen beschadigd of ontvreemd, dan geeft een ontsnapping geen aanleiding tot de verlenging van een uitgesproken straf. Heel veel gedetineerden denken ongetwijfeld wel eens aan een ontvluchting.

Practische info.

De tentoonstelling Straf gestript gaat door in de Landloperskapel, Kapelstraat, 2330 Merksplas, van 10 april tot en met 25 april 2010, met doorlopend een kinderhoek met leuke spelletjes.
Een karikaturist tekent uw snoet (elke zondag: 13u - 17u).

• Zondag 18-04: promotie van de Kempen.
  • Zondag 25-04: Erfgoeddag
Openingsuren:
  • Zaterdag en zondag van 10 tot 18 u.
  • Tijdens weekdagen op afspraak voor groepen.
Tarieven:
  • Combiticket 6 euro voor 3 zaken: bezoek aan tentoonstelling Straf gestript, bezoek Gevangenismuseum en een gratis consumptie.
  • 1 euro korting voor houders van een kortingkaart (leraars, studenten, senioren, mindervaliden).
  • Kinderen -12 jaar, vergezeld van een volwassene, gratis.
  • Op de Erfgoeddag is de toegang gratis.
Bereikbaarheid:
  • Autostrade Antwerpen-Eindhoven, afrit 22 Beerse, richting Merksplas.
  • Autostrade Antwerpen-Breda, richting Hoogstraten, richting Merksplas.
  • De landloperskapel bevindt zich te Merksplas in de Kapelstraat, een zijdreef van de baan Merksplas - Rijkevorsel.
  • Volg de toeristische wegwijzers: Gevangenismuseum.
  • Gratis parking