2008 Binnen de Lijntjes

Tentoonstelling: Binnen de lijntjes? van 4 april 2008 tot en met 20 april 2008 in de Landloperskapel, Kapelstraat, 2330 Merksplas

Openingsuren

• Zaterdag en zondag van 10u00 tot 18u00.
  • Tijdens weekdagen op afspraak voor groepen.
  • Nocturnes op vrijdagavond 11 april en 18 april 2008 vanaf 20u00.

Nocturnes op vrijdagavond(vanaf 20u.00)

Vrijdag 4 april 2008

Opening voor genodigden

Vrijdag 11 april 2008

Lezing en debat van Hans Claus, directeur van de gevangenis van Oudenaarde, kunstenaar, lid van de Liga van de mensenrechten voor gevangenen.

De Schreeuw van Munch kan symbool staan voor alle kunst. Want kunst kan begrepen worden als een humanitaire uitweg, een ontsnappingspoging, een -op het eerste zicht vruchteloze- vlucht over de grenzen van ons bestaan. Wat hebben kunstenaars en misdadigers met elkaar gemeen? Kan kunst de menselijkheid binnen de muren van de gevangenis verhogen? Of is er geen plaats voor? Wat is de (dunne) lijn tussen therapie en creativiteit, zeker binnen de muren? Kan kunst wel binnen de maatschappelijke lijntjes kleuren? Stoppen die lijntjes aan de poorten van de gevangenis? Zijn gedetineerden outlaws of opgesloten burgers? Gaat de samenleving buiten haar lijntjes kleuren wanneer ze kiest voor meer gevangenissen?

Deze en vele andere vragen zal Hans Claus bespreken in zijn lezing over kunst en (on)vrijheid.

Vrijdag 18 april 2008
Documentaire in samenwerking met Open Doek Belgische première van:
Septembers, Carles Bosch
2007, Spanje, 90 minuten,
Nederlands ondertiteld

Ieder jaar in september wordt in een gevangenis even buiten Madrid een songfestival gehouden. Gedetineerden uit verschillende gevangenissen doen mee, zowel mannen als vrouwen. Deze film volg een aantal van hen gedurende een jaar. In het begin van de film zien we de voorbereidingen voor het festival. De deelnemers hebben het nummer dat ze gaan zingen zorgvuldig uitgekozen, en allemaal dragen ze hun lied op aan een dierbare. De een verlangt naar zijn of haar geliefde, de andere mist de familie. Norma heeft het festival al een paar keer gewonnen. Zij heeft haar dochtertje, dat denkt dat haar moeder voor werk in het buitenland is, al een paar jaar niet gezien. Beto kan het niet over zijn hart krijgen zijn oma te vertellen dat hij vastzit. Voor José, die wegens heroïnebezit nog flink wat jaren moet zitten, wordt het leven draaglijk door zijn vriendin Fortu, die ook in de gevangenis zit. Slechts af en toe zien de geliefden elkaar, meestal met een glazen ruit tussen hen in, en als ze geluk hebben, in een afgesloten ruimte, waar ze korte tijd samen kunnen zijn. Voor allen geldt dat de liefde en het verlangen het leven achter tralies zin geeft.

• Combiticket: bezoek aan expo Binnen de lijntjes?,
    gevangenismuseum en een consumptie.
    volwassenen: 5euro / reductie: 4euro
  • Nocturnes: 5euro / 4euro

Autostrade Antwerpen-Eindhoven, afrit 22, richting Beerse, richting, Merksplas.
Autostrade Antwerpen-Breda, richting Hoogstraten, richting Merksplas.
Volg de toeristische wegwijzers "Kolonie".
De landloperskapel bevindt zich te Merksplas in de Kapelstraat, een zijdreef van de baan van Merksplas naar Rijkevorsel. Gratis parking

Tel. +32 (0)14/63.36.24.
E-mail: govaerts.karel @@ skynet.be
Website: www.gevangenismuseum.be

Binnen de lijntjes? is een initiatief van Anouck Clissen, Nathalie Curinckx, Lina Helsen, Lieselotte Heymans
tot uitvoering gebracht door Gevangenismuseum vzw te Merksplas.